Történetem

1973 nyarán születtem, édesanyám elmondása szerint igen könnyedén.

1996-ban gépészmérnöki valamint szakfordító és szaktolmács diplomákat szereztem. 10 évig mérnökként dolgoztam. Sokat utaztam, főként Ázsiába.

2004 sorsfordító év volt számomra. Minden előjel nélkül egy nap arra ébredtem, hogy meg kell vátoztatnom az életemet. Új hivatást és életcélt kell találnom. Volt egy visszatérő homályos érzet, hogy valami karitatív, emberekkel kapcsolatos dologgal fogok foglalkozni.  Úgy gondolom, hogy minden ember azért születik bizonyos képessegekkel a világra, hogy azokkal beteljesíthesse a számára rendelt életfeladatot. Arra, hogy ezen képességek fejlődnek-e és hogy megtaláljuk-e a feladatunkat, az élet egyik misztikus csodájaként tekintek.

Egy éven keresztül tradícionális thai masszázst tanultam.  2005-ben tanárommal, Németh Balázzsal 2 hónapra Chiang Mai-ba utaztunk, hogy a Nuad bo rarn észak-thai mesterétől Pichettől tanuljunk. Pichet különlegessége, hogy a hangsúlyt a testtudat felébresztésére és fejlesztésére fekteti. Filozófiája, hogy amíg nem érezzük a saját testünkben, hogy milyen hatással van ránk az, hogy egy másik embert masszírozunk, addig hogyan is segíthetnénk másokon? Főként nekünk, már gyermekként széken ülésre kényszerített és anatómiailag is ahhoz idomult európaiaknak a padlón ülni, térdelni, matracon dolgozni hosszabb távon súlyos problémák kialakulásához vezethet, ha nem érezzük a testünket.

Pichet feledhetetlen karakter. Általa bepillantást nyerhettem a tradícionális thai sámánizmus hagyományaiba és hitrendszerébe is. Emellett buddhista pap és thai masszázs mester, aki 100 szavas angol szókincsével igyekszik a dharmát (a buddhista világtörvény) az arra tévedő külföldiek szívébe csempészni.

Screen Shot 2019-04-08 at 10.40.27

Pichetnél találkoztam a Nyugat-Virginiából érkezett  és később haláláig buddhista szerzetessé vált Edward Kearney-vel.  Tőle hallottam először a craniosacral therapy-ról, mely Magyarországon később craniosacralis terápia néven vált ismertté. Edward Amerikában akkor már 15 éve gyakorolta a craniosacralis módszert, ő mutatta meg az első fogásokat. Azonnal éreztem, hogy mindig is ezt kerestem. Mintha hazaértem volna.  Azelőtt még sosem tapasztaltam ilyen végtelenül nyugodt tudatállapotot és a test szinte sejtszinttű érzékelését. Olyan érzés volt mint újra megszületni.

img_5912Edward 1

Szintén Pichetnél hallottam, hogy abban az évben először egy Rosemary Wallace nevű angol hölgy craniosacralis tanfolyamot tartott Chiang Mai-ban. 2006 telén felkerestem Rosemary-t és 10 éven keresztül követtem tanításait. Minden évben másfél-két hónapot töltöttem nála Chiang Mai-ban, Hat Yai-ban, a francia Pireneusokban. Tanításaiban leülepedve tükröződik Krisnamurti és a taoizmus szemlélete. Zenészként, szociális munkásként, hospice dolgozóként és biodinamikus szemléletű craniosacralis kezelőként szerzett gazdag élettapasztalatát hétköznapi történetekbe ágyazva adja át.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Rosemary Integrated Craniosacral Biodynamics (Integrált craniosacralis biodinamika), Reflections (személyiségfejlesztő tréning melynek célja hitrendszerünk felismerése) és Thanatology (Tanatológia – a halál és a haldoklás tudománya) képzéseket tart. Rosemary nem csak craniosacralis technikákat ad át. Jelenlétében természetes módon bontakozik ki a hallgatói személyiségfejlődése is.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Először barátok és masszőrkollégák kerestek meg azzal, hogy szeretnék megismerni amit tanulok. 2007-ben tartottam az első craniosacralis biodinamika tanfolyamot hazánkban és melyet azóta számos hazai és külföldi meghívás követett.

CB tanfolyam

Első ízben 2009-ben szerveztük meg Németh Balázszsal az Integrált Masszázs és Mozgás tábort (IMMT). Az egy hónapos tábor alapötlete az, hogy különböző holisztikus szemléletű gyógyító- és mozgásterápiákba adunk bepillantást. 2 napos workshop-ok váltják egymást melyeket egy 10 napos vipassana meditációs elvonulás zár Laurino, az Asokananda által alapított Sunshine Network tanárának vezetésével. 3 nyáron keresztül itt is tanítottam craniosacralis biodinamikát, valamint thai masszázs, acrojóga, tajcsi, csikung, pilates, yin jóga tanfolyamokat szerveztünk ide. Pegán Attila barátunk itt mutatta be először az Anatomy Trains-t (Testszobrászat), Tom Myers kötőszöveti rendszeren alapuló módszerét.

2012-ben az IMMT-be szerveztem és Rosemary első tanfolyamát Magyarországon, aki azóta is évente visszajár hozzánk.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

2013-ban tolmácsoltam illetve vettem részt először Philip Bingham Biodinamika tanfolyamát, aki James Jealous Biodynamics of Osteopathy (Biodinamikus oszteopátia) iskolájának  ausztrál származású tanára. A vele való találkozás a biodinamika világának egy újabb dimenzióját tárta fel.

IMG_0643IMG_2824

Dr. Kovács Gellérttől, Magyarország pillanatnyilag egyetlen oszteopát orvosától oszteopátiát is tanultam, valamint 2017-től a svájci International Institute for Craniosacral Balancing iskola budapesti képzésén biodinamikus craniosacralis terápiát tanultam Agáta H. Holliger vezetésével.

img_5913(Rosemary-val, Philip-pel és Agáta-val)

2019-ben vettem részt Andrey Serednyakov orosz tai-chi mester Biodinamikus craniosacralis terápia tanfolyamán, aki Franklyn Sills és Michael Kern tanítványa.

IMG_7279

A Polcz Alaine által alapított Magyar Hospice Alapítvány önkénteseként is dolgoztam. Szép munka és sok tapasztalat. Érdekes módon inkább az életről, mint a halálról.

2019 óta tanulok biodinamikus kardiovaszkuláris terápiát Carlos Rodeiro-tól, aki Michael Shea tanítványa és Dr. A.T. Still, Michael Shea és saját kardiovaszkuláris kutatásaiból összeállított tananyagát adja át.

IMG_9933

A Bonnie Bainbridge Cohen által alapított Body Mind Centering szemléletét és gyakorlatát Kálmán Ferenctől sajátítom el évek óta tartó cserekezeléseink által.

IMG_7508

Az elmúlt évek sokezer kezelése által volt alkalmam megfigyelni a test természetes módon történő önrendező, öngyógyító, mindig a harmónia és a lehetséges egyensúly irányába törekvő lenyűgöző rendszerét. A biodinamikus megközelítésben továbbra is végtelen távlatokat látok a fejlődésre. Minden egyes kezelés az emberi létnek és a test-lélek összefüggéseinek újabb titkát osztja meg. Ahogyan a tanfolyamokon résztvevők által létrehozott erőtér is mindig újabb megértést hoz számunkra.

A testet működtető, újrarendező erők és folyamatokkal való együttműködés és azok aktív figyelemmel történő támogatása és az általam eddig tapasztalt legtisztább tevékenység és legérdekesebb dolog az életben. Egy másik emberrel való kapcsolódást a biodinamika szemléletében nem munkának, hanem inkább megtiszteltetésnek érzek.

arc 2

Biodinamikai tanulmányaim:

2006-2016 Integrated Craniosacral Biodynamics, Reflections és Thanatology tanulmányok Rosemary Wallace-szal.

2013-2019 Craniosacralis terápia, a viscerális rendszer biodinamikus kezelése és biodinamika tanulmányok Philip Bingham-mel.

2016-2017 Oszteopátia tanulmányok Dr. Kovács Gellérttel.

2017-2018 Biodinamikus craniosacralis terápia tanulmányok Agáta H. Holliger-rel.

2019-2020 Biodinamikus craniosacralis terápia tanfolyamok Andrey Serednyakov-val.

2019- Biodinamikus kardiovaszkuláris terápia tanfolyamok Carlos Rodeiroval.

logo

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s