Történetem

1973 nyarán születtem.Édesanyám elmondása szerint igen arc 3könnyedén.Tar Zsoltnak neveztek el.

1996-ban gépészmérnöki valamint szakfordító és szaktolmács diplomákat szereztem. 10 évig mérnökként dolgoztam. Sokat utaztam, főként Ázsiába.

2004 sorsfordító év volt számomra. Minden előjel nélkül egy nap arra ébredtem, hogy meg kell vátoztatnom az életemet. Új hivatást és életcélt kell találnom. Volt egy visszatérő homályos érzet, hogy valami karitatív, emberekkel kapcsolatos dologgal fogok foglalkozni.  Úgy gondolom, hogy minden ember azért születik bizonyos képessegekkel a világra, hogy azokkal beteljesíthesse a számára rendelt életfeladatot. Arra, hogy ezen képességek fejlődnek-e és hogy megtaláljuk-e a feladatunkat, az élet egyik misztikus csodájaként tekintek.

Egy éven keresztül tradícionális thai masszázst tanultam.  2005-ben tanárommal, Németh Balázzsal 2 hónapra Chiang Mai-ba utaztunk, hogy a Nuad bo rarn észak-thai mesterétől Pichettől tanuljunk. Pichet különlegessége, hogy a hangsúlyt a testtudat felébresztésére és fejlesztésére fekteti. Filozófiája, hogy amíg nem érezzük a saját testünkben, hogy milyen hatással van ránk az, hogy egy másik embert masszírozunk, addig hogyan is segíthetnénk másokon? Főként nekünk, már gyermekként széken ülésre kényszerített és anatómiailag is ahhoz idomult európaiaknak a padlón ülni, térdelni, matracon dolgozni hosszabb távon súlyos problémák kialakulásához vezethet, ha nem érezzük a testünket.

Pichet feledhetetlen karakter. Általa bepillantást nyerhettem a tradícionális thai sámánizmus hagyományaiba és hitrendszerébe is. Emellett buddhista pap és thai masszázs mester, aki száz-szavas angol szókincsével igyekszik a dharmát (a sors és a világ törvénye) az arra tévedő külföldiek szívébe csempészni.

Pichetnél találkoztam a Nyugat-Virginiából érkezett Edward Kearney-vel.  Tőle hallottam először a craniosacral therapy-ról, mely Magyarországon később craniosacralis terápia néven vált ismertté. Edward Amerikában akkor már 15 éve gyakorolta a craniosacralis módszert, ő mutatta meg az első fogásokat. Azonnal éreztem, hogy mindig is ezt kerestem. Mintha hazaértem volna.  Azelőtt még sosem tapasztaltam ilyen végtelenül nyugodt tudatállapotot és a test szinte sejtszinttű érzékelését. Olyan érzés volt mint újra megszületni. Szintén Pichetnél hallottam, hogy abban az évben először egy Rosemary Wallace nevű angol hölgy craniosacralis tanfolyamot tartott Chiang Mai-ban. Elhatároztam, hogy valahogy visszajövök és találkozom  vele.

Edward 1

2006 telén felkerestem Rosemary-t és 10 éven keresztül követtem tanításait. Minden évben másfél-két hónapot töltöttem nála Chiang Mai-ban, Hat Yai-ban, a francia Pireneusokban. Tanításaiban leülepedve tükröződik Krisnamurti és a taoizmus szemlélete. Zenészként, szociális munkásként, hospice dolgozóként és biodinamikus szemléletű craniosacralis kezelőként szerzett gazdag élettapasztalatát hétköznapi történetekbe ágyazva adja át.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Rosemary Integrated Craniosacral Biodynamics (Integrált craniosacralis biodinamika), Reflections (személyiségfejlesztő tréning melynek célja hitrendszerünk felismerése) és Thanatology (Tanatológia – a halál és a haldoklás tudománya) képzéseket tart. Rosemary nem csak craniosacralis technikákat ad át. Jelenlétében természetes módon bontakozik ki a hallgatói személyiségfejlődése is.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Először barátok és masszőrkollégák kerestek meg azzal, hogy szeretnék megismerni amit tanulok. 2007 végén tartottam magyarul egy workshopot , amely az első craniosacralis biodinamika tanfolyam volt hazánkban.

CB tanfolyam

Első ízben 2009-ben szerveztük meg Németh Balázszsal az Integrált Masszázs és Mozgás tábort (IMMT). Az egy hónapos tábor alapötlete az, hogy különböző holisztikus szemléletű gyógyító- és mozgásterápiákba adunk bepillantást. 2 napos workshop-ok váltják egymást melyeket egy 10 napos vipassana meditációs elvonulás zár Laurino, az Asokananda által alapított Sunshine Network tanárának vezetésével. 3 nyáron keresztül itt is tanítottam craniosacralis biodinamikát, valamint thai masszázs, acrojóga, taiji-qi gong, pilates, yin jóga tanfolyamokat szerveztünk. Pegán Attila barátunk itt mutatta be Magyarországon először az Anatomy Trains-t (Testszobrászat), Tom Myers kötőszöveti rendszeren alapuló módszerét.

2012-ben az IMMT-be szerveztem és tolmácsoltam Rosemary első két Integrated Craniosacral Biodynamics (ICSB) tanfolyamát Magyarországon, melyet 2013-ban újabb kettő követett.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

2013-ban vettem részt és tolmácsoltam először Philip Bingham Biodinamika tanfolyamát, aki James Jealous Biodymanics of Osteopathy (Biodinamikus oszteopátia) iskolájának ausztrál tanára. A vele való találkozás a biodinamika világának egy újabb dimenzióját tárta fel.

IMG_2780IMG_2824

2016 óta Dr. Kovács Gellért, Magyarország pillanatnyilag egyetlen oszteopát orvosától oszteopátiát is tanulok valamint 2017 óta részt veszek a svájci International Institute for Craniosacral Balancing iskola 3 éves képzésén Agáta H. Holliger vezetésével. Pályám során számos képzésen vettem részt, mely ismereteket a craniosacralis biodinamika szemléletébe integrálva alkalmazok.

A Magyar Hospice Alapítvány önkénteseként is dolgoztam. Szép munka és sok tapasztalat. Érdekes módon inkább az életről, mint a halálról.

Az elmúlt évek sokezer kezelése által volt alkalmam megfigyelni a test természetes módon történő önrendező, öngyógyító, mindig a harmónia és a lehetséges egyensúly irányába törekvő lenyűgöző rendszerét. A biodinamikus megközelítésben továbbra is végtelen távlatokat látok a fejlődésre. Minden egyes kezelés az emberi létnek és a test-lélek összefüggéseinek újabb titkát osztja meg. Ahogyan a tanfolyamokon résztvevők által létrehozott erőtér is mindig újabb megértést hoz számunkra. A testet működtető, újrarendező erők és folyamatokkal való együttműködés és azok aktív figyelemmel történő támogatása és az általam eddig tapasztalt legtisztább tevékenység és legérdekesebb dolog az életben. Egy másik emberrel való kapcsolódást a craniosacralis biodinamika szemléletében nem munkának, hanem inkább megtiszteltetésnek érzek.

arc 2

logo

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s