Mi az egészség?

A craniosacralis biodinamika megfogalmazásában az egészség nemcsak azon állapot, amelyben nincs jelen betegség. Akkor vagyunk egészségesek, ha a testünk működését irányító homeostatis optimálisan működik. A homeostatis a szervezet öngyógyító, önszabályozó, megújító, gyarapító, folytonosan egyensúlyra törekvő képessége.

Testünk állandóan külső és belső hatások alatt áll. Külső hatások a minket aktuálisan körülvevő környezetből érnek minket. Például a fény, hangok, a levegő és a táplálék amit magunkhoz veszünk. A belső hatások pedig a külső ingerekre, illetve azok hatására felmerült emlékeinkre adott érzelmi reakcióink. A külső és a belső hatások szoros összefüggésben vannak egymással, meghatározói tudatállapotunknak, egészségünknek és ezáltal közérzetünknek is. Például, a test szöveteinek a szorongással vagy stresszel együttjáró feszült állapota korlátozza akár a legjobb minőségű táplálék megfelelő megemésztését is. A felszabadult lelkiállapottal együttjáró laza szövetekben zavartalan a vér és más testfolyadékok keringése, ezáltal immunrendszerünk közömbösíteni tudja a káros külső hatásokat. A biológiai kutatások alapján ma már ismert, hogy gondolataink és a hatásukra megjelenő érzelmek a testben hogyan válnak a sejtek működését befolyásoló biokémiai anyagokká.

A craniosacralis biodinamikában az egészséget folytonos mozgásként értelmezzük. Testünk belső intelligenciája a belénk kódolt gyógyító és szabályozó terve szerint minden pillanatban a lehetséges egyensúly és harmónia irányába törekszik. Mivel modern korunkban megfelelő oktatás híján szinte alig van tudatos kapcsolatunk testintelligenciánkkal, a biodinamikus craniosacralis kezelés ezen kapcsolat megteremtését és hosszabb távon tudatossá válását is célozza. A kialakult betegségek már csak végső következményei annak, hogy testünk önszabályozó rendszere már egy ideje nem képes feladatát tökéletesen ellátni. A biodinamikus craniosacralis kezelő figyelmének központjában a testintelligenciával való kapcsolatfelvétel és a test legfinomabb szintjein zajló önrendező folyamatok segítése, ha szükséges, gyengéd fizikai támogatása áll. Ez alapvető különbség lehet más módszerekhez képest melyek fókuszában a betegség megnyilvánult tüneteit célzó valamilyen ellenintézkedés van. Ahogyan Dr. Still az egyik alapítóatya megfogalmazta: ” Az orvos célja az, hogy rátaláljon az egészségre, betegséget találni mindenki tud ”. A betegség és a testben megmutatkozó nemkívánatos jelenségek a biodinamikus craniosacralis kezelés hatására visszatérő testi egyensúly és lelki harmónia következményeként szűnnek meg. Mivel a tapasztalt kezelő tudja miként segítse a test belülről, saját ütemében természetes módon kibontakozó és a test önszabályozó rendszereinek több szintjén, párhuzamosan lezajló öngyógyító folyamatait, az azok hatására bekövetkező változások is tartósabbak mintha külső manipuláció hatására történtek volna.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s