Bővebben a biodinamikus craniosacralis kezelésről

A biodinamikus craniosacralis kezelés

A biodinamikus craniosacralis kezelés során a tapasztalt kezelő az aktív-figyelem tudatállapotában, meditativ jelenlétével olyan körülményeket teremt melyben létrejöhet a kapcsolat a test legfinomabb önszabályozó rendszerével, a testintelligenciával. A kezelő jelenlétében tükröződik annak kezelési és élettapasztalata is valamint a figyelem művészetében való jártassága. Ahogyan kvantumfizikai kísérletek is igazolják, a figyelem önmagában jelentős változásokat okoz. Amennyiben a kezelő életszemléletében valóban együttjár a segítő gondoskodás és a megértés a testet és a világot mozgató erőkről és összefüggésekről akkor “ terápiás figyelme ” a test hatalmas belső energiáit képes aktiválni, melyek a gyógyuláshoz, fejlődéshez szükségesek. A test craniosacralis ritmusaira való ráhangolódás és azok harmonizálódásában való részvétel a kulcsa a craniosacralis biodinamika holisztikus szemléletű gyógyító módszerének.

A módszer a test önszabályozó, öngyógyító folyamatait támogatja, melyek természetes módon a mélyalvás fázisában tudnak leghatékonyabban kibontakozni, mikoris a psziché befolyása a test fölött a legcsekélyebb mértékű. Dióhéjban a kezelés során tudatos szinten élhetjük meg azt, ami egyébként alvás közben történik bennünk.

Ahhoz, hogy tüdőnk lélegezzen nem kell minden pillanatban tudatában lennünk. Azonban ha akarjuk, könnyedén szabályozni tudjuk a levegővételt. Számos meditációs technika ezen alapul ezen megfigyelésen. Holisztikus szemléletben a légzés hidat teremthet a tudatos és a tudatalatti között. A szív légzésének, ritmusának szabályozása már jóval nagyobb testtudatot igényel és a test egyre finomabb ritmusai felé haladva az akaratunknak egyre kevesebb befolyása van azokra. A craniosacralis ritmus is több szinten, egyre finomabb rétegekben érzékelhető a tapasztalt kezelő számára. Ezen ritmusok egyszerre vannak jelen a testben, kezelés közben hol egyik, hol másik kerül a figyelem előterébe. A ritmusok legfinomabb szintjén, melynek üteme 100 másodpercenként egy kitágulás és összehúzódás, a test változással szembeni ellenállása igen csekély. Ezen a finom szinten érzékelhető a test potenciálja, a homeostasist támogató életerő, az öngyógyuláshoz, az önszabályozáshoz szükséges belső energia forrása.

A tapasztalt kezelő aktív figyelme, segítő jelenléte támogatása által a szervezet az öngyógyításához szükséges változások kivitelezéséhez saját forrásából merit energiát. A biodinamikus craniosacralis kezelés során nem siettetjük, eröltetjük a változásokat. A gyógyulás folyamatai természetes módon, az adott személy testének saját ütemében kezdenek kibontakozni. A belülről elinduló folyamatokat figyelve, követve, támogatva akkor, és pontosan abban az irányban tudunk a testnek fizikailag is segíteni a természetes szimmetria és harmónia visszaállításában amikor arra mind lelki, mind a szövetek szintjén már felkészült.

A craniosacralis biodinamika filozófiája szerint a tapasztalt segítő figyelme rámutat a testben jelentkező tünetek gyökérokaira és összefüggéseire, azokról azonban az illető személy dönt tudatosan vagy tudatalatti szinten. Ezen döntések következményei a kezelés során lezajló fiziológiai folyamatok melyek testérzetek formájában is érzékelhetőek. Fontos megjegyezni, hogy a kezelő jelenlétének a test önszabályozó folyamataira való hatása jelentősen függ a kezelő mentális, fizikai állapotától valamint hogy milyen mértékben képes az aktív figyelem ítélet és érzelmi reakcióktól mentes tudatállapotát megteremteni és a kezelés során fenntartani. Számít továbbá a kezelő biodinamikus craniosacralis megközelítésben való jártassága, kezelési tapasztalata valamint az adott személy aktuális gyógyulási, változási potenciálja aki a kezelést kapja.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s