A test ritmusai

Minden ami él az lélegzik. Légzés alatt nemcsak a tüdőnk által megvalósított tevékenységet értjük. Minden légzés, ami egy bizonyos ritmus szerint kitágul majd összehúzódik. Amikor eléri tágulásának vagy összehúzódásának pillanatnyilag szélső határát, egy átmeneti szünetet tart a két mozgás között. ( Érdekességként a magyar nyelvben a légzés a lélek szóból származik – lélekzés ). A test, szemmel is látható légzési ritmusa az oxigén felvételét lehetővé tevő izommozgás sorozat, a tüdőlégzés. Tapintással viszonylag könnyedén nyomonkövethető egy másik alapvető testi ritmus, az ereknek a vér keringésének megvalósításával együttjáró tágulása és összehúzódása. A test legbelső, legfinomabban érzékelhető ritmusait pedig az agy körül illetve a gerinccsatornában keringő agyi-gerincvelő folyadék (vagy liquor) -ban tükröződnek. A test agyi-gerincvelő folyadékot termel, mellyel egy bizonyos ütem szerint feltölti az agyat és a gerincvelőt burkoló ún. durazsákot. A folyadékok összenyomhatatlansága miatt a növekvő folyadéknyomás durazsák körüli szövetekben illetve azokon keresztül az egész testben finom kitágulást okoz, hasonlóképpen mint a levegővel teleszívott tüdőnk körüli szövetek tágulása. Amikor az agyat és a gerincvelőt a durazsák kötőszöveti membránjának öblein keresztül tápláló illetve salaktalanító liquor elhasználódik, testünk méregtelenítő rendszerébe kerül a durazsákból. Az ezzel együttjáró folyadéknyomás csökkenése a tapasztalt kezelő számára érzékelhető összehúzódással jár együtt. A minden testszövetben tükröződő ritmusoknak is három különböző szintjét különböztetjük meg azok légzési ritmusának sebességei alapján. A craniosacralis terápia biomechanikus megközelítése a percenként 8-14 ritmus szintjén dolgozik jellemzően. A biodinamikus megközelítés ezen túl, a percenkénti 2-3 ciklusra is, melyet a biodinamika egyik nagy úttörője Dr. James Jealous semleges (neutral) -nek nevezett, illetve a 100 másodpercenként 1 ciklus (ún. long tide) légzési ritmusok szintjére is hangolódik. Ezen a szinten nyilvánul meg a Dr. Sutherland által elnevezett Élet Lélegzete (Breath of Life).

Print

Ahogyan a szív- és a tüdőlégzés ritmusai alapján következtetni tudunk a test egészségi és pszihés állapotára, úgy a craniosacralis ritmusok minősége, ereje, vízszintes és függőleges kiterjedése is diagnosztikai eszközként szolgál a gyakorlott kezelő számára. A szívritmust nemcsak közvetlenül az ereket tapintva, hanem az azokat borító szöveteken keresztül is képesek vagyunk érzékelni. Hasonlóképpen a tapasztalt craniosacralis kezelő számára érezhető, hogy a craniosacralis ritmus mely testtájékokon nem tud zavartalanul áthaladni. Nyomonkövethető továbbá, hogy a kezelő aktív figyelmének támogatásával hogyan rendeződnek át a feszült szövetek lehetővé téve, hogy a craniosacralis ritmus az egész testet szimmetrikusan, harmonikusan éserőteljesen átjárhassa. Hasonlóképpen ahhoz,amikor mellkasunk, rekeszizmunk feszültségeinek oldódása után ismét mély be- és kilégzéseket tudunk tenni.

 

Az embrió kifejlődésének kezdetén a csírában a craniosacralis rendszer kezdeményei épülnek ki először. Már ezt megelőzően a megtermékenyített petesejtben egy ritmikus pulzálás indul el. Személyes tapasztalatom szerint a klinikai halál megállapítása után 1 órával, más craniosacralis kezelők személyes beszámolói alapján pedig még 6 órával később is érzékelhető volt a long-tide ritmus.

Rendkívül meghatározó tapasztalat kapcsolatot teremteni a testet alfaként és omegaként szabályozó rendszerrel. Szavakkal nem leírható tudással gyarapít minket azokról a törvényekről melyek mind a testet, mind pedig az egész univerzumot működtetik. A tervszerű megelőző biodinamikus craniosacralis kezeléssel, jellemzően havi egy alkalommal, nemcsak a betegségek kialakulása kerülhető el. Fejlődik testtudatunk, kialakul és megerősödik kapcsolatunk azzal a mindannyiunkban benne levő finom ritmussal amely létrehozott bennünket.

 

logo

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s